Henter...

Prioriter ressourcer på valgplakater

Valgplakaten er det bedste kampagne-kort

Vil du bygge kommunalvalgskampagnen op efter, hvad der virkelig virker? Så er der rigtig meget, der peger på, at rigelige mængder af kreative valgplakater er det columbusæg, du leder efter.

Christian Made Hagelskjær
Christian Made Hagelskjær Partner

I vores arbejde med at tilrettelægge kampagner til næste års kommunal- og regionsrådsvalg forsøger vi at indsamle så meget viden som muligt om, hvad der faktisk virker i en valgkamp.

Der er selvfølgelig talrige undersøgelser fra forskellige valg i både ind- og udland, for vi er ikke de eneste, der har stillet os selv spørgsmålet: Hvad skal der til, for at man kan vinde et valg? Hvor skal jeg bruge pengene for at få mest ud af dem?

Det slår mig, at en af de få ting, jeg med sikkerhed kan anbefale, er, at man bruger penge og kræfter nok på valgplakater.

Og det er da både et godt og et dårligt råd.

Det er et godt råd, fordi valgplakater virker. I forhold til kommunalvalg er plakater det kampagneredskab, der i undersøgelser fra tidligere valg har vist at have størst målbar effekt.

Men det er også et dårligt råd, fordi valgplakater nok er det mest almindelige i en valgkamp. Så hvorfor betale mig for at jeg fortæller, at man skal bruge penge på noget så indlysende? Samtidig er valgplakater det medie, hvor kreativiteten oftest får dårligst plads.

Og så alligevel.

Tænk bare på Alternativets lille valgplakat fra 2015, der vandt en Creative Circle Award, og som de fleste nok husker for sin utraditionelle meta-kommunikation.

Tænk også på, hvor meget opmærksomhed, valgplakater kan give en kampagne. I Aarhus fik Venstres Bünyamin Simsek meget kritik for som teknik- og miljørådmand at bryde reglerne og hænge valgplakater op for tidligt. Men han fik alligevel over 8.000 personlige stemmer. Byrådskandidat Lisbeth Lauritsen fik ligeledes mange tæsk og dårlig omtale på at tyvstarte, men selvom hun var helt ny og placeret et godt stykke nede på listen, blev hun valgt.

Der er ikke noget som valgplakater, der kan få folks sind i kog, for alle ser dem – og det er nok derfor, de har en effekt.

Faktisk kan man flytte 6-7 % af stemmerne mellem partierne

Faktisk kan man ifølge den store valganalyse fra KV09 flytte 6-7 % af stemmerne mellem partierne, hvis man hænger valgplakater op i et passende omfang.

Kandidater kan sågar flytte 12-13 % af de personlige stemmer internt på listen ved hjælp af valgplakater.

Forskningen har fokus på hvor stort et antal stemmer, man får, baseret på en vis mængde valgplakater. Men der er naturligvis meget stor forskel på, hvordan valgplakaterne er udført rent kreativt.

I reklameverdenen taler man om, at 73 % flere husker en reklame, hvis den er flot og kreativt udført. Hvilket selvfølgelig kan være et godt argument for at prøve nogle andre ting af end den klassiske valgplakat med partinavn, portrætfoto og kandidatnavn.

Hvis man kender vælgerne og hvis man ved, hvad man selv står for, er der basis for at lave nogle kreative løsninger, der for alvor lægges mærke til.

Under alle omstændigheder bør man allokere ressourcer til design og indkøb af plakater. Og motivere frivillige til at tage del i plakatophængningen.

For plakater virker.

Kilder: Jørgen Elklit, Ulrik Kjær (red.): KV09, Syddansk Universitetsforlag (2013); Carat Deep Blue Survey

Christian Made Hagelskjær

Christian Made Hagelskjær

Startede Mærkesag sammen med Rasmus i 2015. Har mange år som aktivt involveret i samfundet bag sig, bl.a. i Socialdemokratiet, DSU, 3F og Røde Kors. I Mærkesag bruger han sin erfaring fra politiske kampagner og visuel kommunikation.

4 svar til “Valgplakaten er det bedste kampagne-kort”

  1. […] jeg tidligere har været inde på, kan det være en genvej til omtale, hvis man tyvstarter med plakatophængningen – og dårlig omtale er jo bedre end ingen […]

  2. […] Alle hænger valgplakater op, og det er der en del, der synes er grimt og træls. Alligevel kan man se, at valgplakater giver stemmer. […]

  3. oprol evorter siger:

    I loved up to you will obtain performed right here. The comic strip is tasteful, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an nervousness over that you would like be turning in the following. sick certainly come more earlier once more as exactly the same just about a lot regularly within case you shield this increase.

  4. oprol evorter siger:

    My spouse and I stumbled over here by a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lad os ringe dig op

Hvis du giver os dit nummer, så ringer vi dig op til en snak om, hvordan Mærkesag kan være med til at tilrettelægge din kampagne.